Reprezentanții Ministerului Sportului comit un abuz de putere fără precedent: fac presiuni pentru oprirea proceselor în instanță și schimbare calendarului competițional

0
762
  • Ministerul are alte obiective decât creșterea acestei ramuri sportive: oprirea proceselor pe care le-a deschis FRHG împotriva instituției, “alegerea” unei conduceri obediente la Federație și modificarea programului competițional în favoarea Erste Liga.
  • Vom continua să demascăm manevrele coordonate de ministrul Carol-Eduard Novak și ne vom căuta dreptatea în justiție, exercitându-ne un drept fundamental în orice democrație.

București, 16 februarie 2023.

Federația Română de Hochei pe Gheață atrage atenția asupra abuzului de putere pe care îl comit în formă continuată ministrul Sportului Carol-Eduard Novak și angajați din instituția condusă de domnia sa. Aceștia, deghizaţi în reprezentanţi ai FRHG, au convocat și prezidat miercuri, 15 februarie 2023, o întrunire vădit nelegală pe care au numit-o pompos și înșelător “adunare generală extraordinară”. Pe “teren neutru”, la Ministerul Sportului.

În cadrul acesteia au solicitat structurilor sportive prezente (12 cluburi din cele aflate în sală sunt din județele Harghita și Covasna, deci apropiate politic conducerii Ministerului Sportului) să retragă toate cererile formulate de Federație Ministerului Sportului sau instanţelor de judecată. O astfel de decizie, o atitudine în care un ministru stabilește că “statul sunt eu”, “adevărul sunt eu” este foarte des întâlnită într-un regim totalitar și nu poate să producă efecte juridice într-un regim democratic precum cel din România. Va fi cu siguranţă cenzurată de către puterea judecătorească.

Prin Casa de avocatură Gherdan şi Asociaţii care reprezintă Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, am trimis în aceeași zi o notificare Ministerului Sportului şi cluburilor participante la ședința convocată de ministrul Carol-Eduard Novak, prin care i-am informat că aceasta a fost convocată “printr-un abuz de putere” și că vom formula noi plângeri penale pentru abuz în serviciu.

Prin notificarea trimisă am adus la cunoştinţă că FRHG nu îşi retrage nicio cerere formulată în fața instanţelor de judecată sau în faţa Ministerului Sportului, ci stăruie în toate cererile şi procedurile judiciare pe care le urmează.

Am fost foarte surprinși să aflăm că această şedinţă a fost efectiv condusă de către aşa-zisul consilier al ministerului, cel numit de către ministrul Carol-Eduard Novak să se ocupe de de federaţia noastră, același care a întocmit și semnat adresa de suspendare a adunării generale de alegeri, deși nu a participat la ședința respectivă.

O altă decizie fără fundament legal este cea de a organiza o adunare generală pentru alegeri în data de 6 aprilie 2023. Întrebarea este în baza cărei legi, a cărui statut și a cărui regulament va fi făcută această convocare.

Dar cea mai aberantă și autocratică decizie este aceea de a schimba calendarul campionatului național în mijlocul derulării lui, tocmai pentru a favoriza cluburile care sunt înscrise și în competiția independentă Erste Liga, o imixtiune fără precedent a politicului în activitatea sportivă. Programele campionatului național au fost corelate cu etapele de pregătire și participare ale României la CM de 18 ani, seniori și senioare, acesta din urmă fiind organizat în România de către FRHG.

Ca urmare a acestor decizii ilegale, FRHG solicită intervenția urgentă a președinților Comisiilor de Tineret și Sport din Camera Deputaților și Senat, precum și a premierului Nicolae Ciucă, cărora le-am adresat deja scrisori oficiale. De asemenea, așteptăm audierea în fața Comisiilor de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din cele două camere ale Paralamentului, pe care le-am sesizat.