Ştiri
A șaptea ediție a Ligii Mol a început spectaculos, printr-un meci în devans, între echipa maghiară Ujpest și campioana en-titre, Ice Tigers Nove Zamky, din Slovacia.

Deținătoarea trofeului s-a impus in extremis, cu scorul de 6-5, după prelungiri. Ujpest a avut la un moment dat un avans considerabil, 5-1, dar insuficient pentru victorie. Slovacii au egalat în ultima repriză, iar după 80 de secunde suplimentare au reușit golul de aur. Un aport important la victoria oaspeților l-au avut doi foști hocheiști ciucani. Lubomir Hurtaj, veteranul slovac de 39 de ani a marcat un gol pentru Nove Zamky, iar cehul Albin Podstavek, care a evoluat și el la Miercurea Ciuc, a oferit o pasă de gol.

România este reprezentată în această competiție de Corona Brașov, finalista ediției 2013-2014, și de prima câștigătoare a Ligii Mol, Sport Club Miercurea Ciuc.

Ambele echipe ale noastre debutează vineri, 19 septembrie, cu partide în deplasare. În total, până acum, România a cucerit de două ori Liga Mol, prin Sport Club Miercurea Ciuc, în 2009 și 2011. În alte trei cazuri, echipe românești au pierdut finala. La ediția inaugurală, două echipe din același oraș, Miercurea Ciuc, s-au duelat pentru trofeu, acest fapt rămânând, deocamdată, unic în analele competiției.

foto: icehockey.hu   
 
Internaționalul român Mastaeriu Zsolt a înscris primul gol în tricoul echipei britanice Oxford City Stars. Zilele trecute, fostul fundaș stânga de la Corona Brașov a debutat în campionatul englez.

Recent, cei de la Oxford au evoluat în primele două runde ale competiției interne. Oxford a pierdut ambele meciuri, 7-9 cu Invictia Dynamos și 3-7 cu Cardiff Devills.

În cel de-al doilea meci, Mastaleriu a marcat un gol. Este prima experiență peste hotare ca senior a lui Mastaleriu. Apărătorul de 25 de ani, originar din Gheorghieni, a mai jucat în Ungaria, la Ujpest, la juniori. În hocheiul românesc el a fost legitimat la Steaua și Corona.
 
Internaționalul român de hochei pe gheață, Roberto Gliga, a debutat recent pentru echipa franceză Caen. Gliga junior s-a transferat în această vară de la Corona Brașov, formație cu care a obținut titlul național în sezonul 2013-2014.

Primele meciuri în Hexagon ale tânărului hocheist au fost în competiția inaugurală a stagiunii, Cupa Ligii Franței. Debutul lui Gliga în tricoul lui Caen a coincis cu o înfrângere severă, 1-7 cu Angers. Roberto Gliga a contribuit cu o pasă la golul de onoare al formației sale.

În al doilea meci din grupă, Caen, cu Gliga pe gheață în linia a patra, s-a impus cu 4-2 în fața celor de la Brest. Gliga a înregistrat un raport de plus unu în acest joc.

Caen este a doua în seria preliminară. La Cupa Ligii Franței participă 16 echipe, primele două din fiecare grupă calificând-se pentru faza următoare.

Corona Brașov a mai ”exportat” în pauza competițională un jucător. Astfel, Mastaleriu Zsolt a ajuns în Marea Britanie, la Oxford.

Roberto Gliga este fiul fostului internațional stelist Marius Gliga. El are 21 de ani și a făcut o parte din juniorat la Tngsryds, în Suedia, unde a și jucat pentru echipa de seniori, în ligile inferioare.
 
Competiția regională de tradiție, Liga Mol, care are la start și două formații românești în sezonul 2014-2015, începe astăzi. De la ora 19.00, deținătoarea trofeului, Ice Tigers Nove Zamky, din Slovacia, deschide balul printr-o deplasare pe terenul celor de la Ujpest Budapesta.

În actuala ediție vor fi angrenate 8 echipe din 3 țări. Din România participă Corona Brașov, finalista sezonului anterior, și Sport Club Miercurea Ciuc. Din Slovacia vine campioana din Nove Zamky, în timp ce Ungaria furnizează grosul, cu 5 formații participante: Ferencvaros, Dab Docler, Miskolc, Ujpest, precum și nou venita Debrecen.

La finele săptămânii, pe gheață vor intra și echipele noastre. Ambele se deplasează peste hotare, programul celor două fiind următorul:

Sport Club Miercurea Ciuc

- 19 septembrie, ora 19.00, cu Nove Zamky
- 20 septembrie, ora 20.00, cu Miskolc
- 22 septembrie, ora 19.15, cu Ujpest

Corona Brașov

- 19 septembrie, ora 19.30, cu Dab Docler
- 20 septembrie, ora 20.00, cu Ferencvaros
- 22 septembrie, ora 19.00, cu Debrecen
 
Cea mai puternică ligă de hochei pe gheață, NHL, pare un teritoriu interzis jucătorilor români. Anul acesta Balázs Peter a participat fără succes la draft, iar în trecut, tangența României cu spectaculosul campionat de peste Ocean este infinitesimală.

Totuși, neforțând nici un pic nota, ne putem mândri și noi că avem un conațional care a câștigat Cupa Stanley. Lazarus Zeidel s-a născut la 1 iunie 1928, la Montreal, în Canada. Părinții săi erau emigranți români, de origine evreiască, plecați în căutarea unui trai mai bun, în Lumea Nouă.

De altfel, legăturile hocheistului cu România îmbracă o formă tragică. Bunicii săi, care rămăseseră în țară, au pierit în timpul Holocaustului, într-un lagăr nazist. Larry Zeidel, cum l-au botezat apoi jurnaliștii canadieni, este singurul jucător din istoria NHL, care are origini românești atestate.

Zeidel a devenit jucător profesionist în 1944 și a petrecut șapte ani în ligile minore, înainte de a ajunge în 1951, la celebra Detroit Red Wings. În 1952 reușește performanța majoră a carierei, obținând Stanley Cup cu formația din Detroit, la chiar sezonul de debut în elita hocheiului mondial. A mai trecut prin NHL, pe la echipe cum ar fi Chicago Blackhawks (1953-1954) sau Philadelphia Flyers (1967-1969).

A jucat pe post de fundaș și s-a remarcat prin duritatea și agresivitatea de pe gheață. Porecla sa, The Rock, a fost una sugestivă pentru modalitatea de abordare a jocurilor. Recunoscut și pentru stilul său unic de utilizare a crosei în bătăi pe post de suliță, Zeidel a strâns o sumă record de minute de penalizare, 3144.

Jucător de mâna stângă, Zeidel a fost implicat în martie 1968, într-o bătaie cu un adversar de la Boston Bruins, Eddie Shack, care a fost atât de sângeroasă încât a rămas între episoadele legendare ale ligii. După aceea, a încercat fără succes, până la finalul carierei din 1969, să își refacă imaginea de bătăuș.

În timpul petrecut în AHL, eșalonul anticameră al NHL, a mai obținut un trofeu major. În 1964 a câștigat Calder Cup, distincție oferită campioanei din AHL, cu formația Cleveland Barons.

Rebelul hocheist cu origini românești ne-a părăsit de curând Lazarus Larry The Rock Zeidel a murit în vara acestui an, pe data de 17 iunie, la vârsta de 86 de ani. Conform rapoartelor medicale, decesul a survenit în urma unor complicații apărute la inimă.

Ştiri mai vechi
Arhivă ştiri

Copyright by Romanian Icehockey Federation, 2012 - All rights reserved!
Site & Hosting by Enetix Software