FRHG a cerut Comisie de anchetă privind abuzurile Ministerului Sportului

0
2197

Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) a solicitat Comisiei pentru tineret și sport din Camera Deputaților, sprijin pentru constituirea, la nivelul acestei camere a Parlamentului, a unei comisii nepermanente de anchetă pentru investigarea abuzurilor Ministerului Sportului față de organizația noastră.

În cadrul unei audieri care a avut loc în ședința ordinară a Comisiei de miercuri, 16 noiembrie, o delegație a Federației a prezentat deputaților, membrii ai comisiei, situația actuală și intervențiile Ministerului Sportului, care abuzează de prerogativele sale cu unicul scop de a îndepărta conducerea actuală a FRHG.

Decizia Ministerului Sportului de a suspenda conducerea aleasă a federației vine după aproape doi ani în care am fost subiectul a numeroase controale care ne-au blocat activitatea. Fără excepție, niciunul dintre controalele derulate în perioada 2021-2022 de către Curtea de Conturi, Audit extern, Audit de la Ministerul Sportului și respectiv Corpul de control al ministrului Sportului nu a identificat încălcări ale legislației, regulamentelor și statutului FRHG.

Într-un interviu apărut în spațiul public în ultimele 24 de ore, ministrul Sportului, domnul Eduard Novak a susținut că în „în toate controalele efectuate (reprezentații Federație n.n.) nu au vrut să ne dea documente”. Respingem aceste afirmații – sunt numeroase documente trimise la Ministerul Sportului, precum și o serie de întrebări și adrese oficiale depuse la registratura instituției care au rămas fără răspuns.

Afirmațiile ministrului arată modul în care domnia sa vrea să conducă sportul românesc: autoritar, cu dispreț față de statute, regulamente și, până la urmă, cu o lipsă totală de respect față de oameni, profesioniști în domeniul sportului. Cităm: „așa ceva nu se poate permite. Ministerul a intervenit și în Federația de Ciclism, a intervenit și în Federația de Baschet și în Federația de Tenis, peste tot unde sunt probleme trebuie să intervenim, pentru că noi trebuie să reglementăm, să apărăm legea.”

Astfel, chiar domnia sa recunoaște starea conflictuală pe care o întreține în relația cu mai multe federații.

Referitor la acuzațiile din comunicatul de presă privind faptul că am acționat „iresponsabil” renunțând la finanțarea oferită de minister, facem precizarea că aceasta este forma extremă de protest la care am decis să recurgem pentru a atrage atenția asupra presiunilor care se fac asupra noastră <<

Reamintim că Ministerul Sportului a suspendat efectele Hotărârii adoptate în mod statutar în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri din data de 15 septembrie 2022. Suspendarea Hotărârii AG s-a făcut printr-o decizie unilaterală a Ministerului, care a decis că ar fi trebuit să fie lăsate să voteze 12 structuri sportive participante în cadrul FRHG care aveau suspendat dreptul de vot deoarece nu își plătiseră în termen datoriile istorice către federație, amenzile și alte obligații.

În acest moment, activitatea Federației este blocată ca urmare a reclamațiilor și controalelor.

De ce am devenit brusc atât de importanți?

Cum se menționează deja în noua Strategie Națională pentru Sport, hocheiul a devenit sport prioritar de interes național. Așteptăm și măsurile pentru a transpune în fapte acest deziderat.

Federația a inițiat un program – „Hochei în școli” –, pentru care am găsit deschidere doar la Ministerul Educației. În același timp, din România am exportat constant juniori în Ungaria. Concret, în perioada 2015-2021 au plecat anual în Ungaria între 40 și 60 de hocheiști cu vârsta de sub 18 ani, ceea ce echivalează cu 10 echipe de joc complete, copii pregătiți la școli de hochei care aparțin de Ministerul Educației, Ministerul Sportului, primăriilor, pregătiți deci pe bani publici. Pentru acești copii nu s-a plătit nicio taxă de transfer.

Au fost luate în întregime echipele cu jucători de 18 ani de la școlile sportive din Miercurea Ciuc și Gheorgheni și au fost transferați jucătorii la cluburi private din zonă; antrenorii care  s-au opus acestor transferuri au fost îndepărtați de la cluburile școlare din Miercurea Ciuc și Gheorgheni.

Mai amintim că în următoarea perioadă Federația ar putea beneficia de fonduri importante în contextul în care România urmează să aplice pentru Jocurile Olimpice de Tineret din 2028.

Activitatea hocheistică din toate regiunile țării – inclusiv din partea de sud – se află pe un trend ascendent. Odată reactivate regiuni ca Muntenia și Moldova, jucătorii de aici vor conta pentru echipele naționale.

Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG a adresat primului-ministru al României, dl. Nicolae Ciucă, în data de 4 noiembrie a.c., o scrisoare deschisă prin care semnalam că Ministerul Sportului abuzează de prerogativele sale cu unicul scop de a îndepărta conducerea actuală a FRHG <<