24 ianuarie 1924, data naşterii FRHG

0
1610
Oficial, hocheiul pe gheaţă în România s-a născut în anul 1924. Mai întâi, la 3 ianuarie 1924, la Braşov, sub comanda profesorului Dragoş Navrea, a luat fiinţă prima echipă românească, Braşovia Braşov.
Mai târziu, pe schelet militar, în oraşul de sub Tâmpa avea să se înfiinţeze şi echipa Colţea Braşov. Acolo, la Braşov, exista un teren de fotbal lângă Poşta Centrală, care iarna îngheţa şi era transformat în patinoar. Pe locul primului patinoar din ţară, acum este o grădină publică. Pe baza activităţii celor două cluburi braşovene, Braşovia şi Colţea, la 24 ianuarie 1924, cu ocazia celui de-al XI-lea Congres al LIHG (Ligue Internationale de Hockey sur Glace), desfăşurat la Chamonix, în Franţa, România se afiliază şi este primită în rândurile membrilor care formau forul internaţional. Depeşa românească a fost semnată de cunoscutul bober al vremii, Iorgu Arsenie, care îndeplinea prerogativele preşedintelui Comisiei Sporturilor de Iarnă din România. Presa franceză, prin cotidianul ”Les Sports”, a semnalat adeziunea României la forul internaţional LIHG. În acelaşi an, 1924, la LIHG aderă şi Italia, iar în 1923 venise Spania în rândurile naţiunilor practicante de hochei. În perioada respectivă, alte asociaţii naţionale sunt admise în LIHG: Ungaria şi Polonia în 1925, Finlanda în 1928 sau Japonia în 1930, prima ţară noneuropeană afiliată la forul internaţional.
În anul 2016, Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG) împlineşte frumoasa vârstă de 92 de ani. Iată succint care este geneza apariţiei ca for a FRHG. Comisia de patinaj funcţiona în cadrul Federaţiei Societăţilor Sportive din România (FSSR), încă din 1923. Un an mai târziu se înfiinţează, din nevoia de diversitate, Comisia centrală a sporturilor de iarnă, motivul fiind că alături de disciplinele specifice patinajului, în decor apăruse şi hocheiul. Această instituţie nou formată va rezista sub forma de organizare descrisă doar până în 1927, când se va transforma în Comisia centrală a sporturilor pe gheaţă.
Tot în 1924, hocheiul românesc se afiliază oficial la forul internaţional, Liga Internaţională de Hochei pe Gheaţă (LIHG). În data de 24 ianuarie 1924, cu ocazia celui de-al XI-lea Congres al LIHG, hocheiul românesc primeşte oficial certificatul de naştere şi este afiliat la organismul internaţional, în pofida faptului că la noi în ţară nu se disputase încă nici un meci cu caracter oficial. Actul de înfiinţare al primei formaţii, Braşovia Braşov, datează şi el din aceeaşi perioadă, mai exact 3 ianuarie 1924. Sub actuala denumire, Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, instituţia funcţionează de la 10 noiembrie 1934, când sportul cu crose şi puc se rupe de celelalte ramuri practicate pe luciu de gheaţă.
Piatra de temelie a hocheiului românesc s-a pus, în primele decenii ale secolului XX, pe axa Bucureşti – Braşov – Miercurea Ciuc, veritabilă coloană vertebrală a sportului cu crose şi puc. Pe lacurile de la Noua, din Braşov, vechile familii Dîrste şi Noua, reprimiseră în sânul lor fiii rătăcitori care, în dorinţa de a se îmbogăţi căutând aur, plecaseră în perioada 1900-1905 în Canada şi Statele Unite ale Americii. O parte dintre aceştia s-au reîntors acasă şi au adus cu ei tainele hocheiului, deprinse peste Ocean. Astfel, în iarna dintre anii 1917 şi 1918, pe lacul Noua, cele două familii joacă şi popularizează hocheiul pe gheaţă.
”Primele echipe de hochei pe gheaţă din Braşov au apărut în zonele unde se practica şi patinajul respectiv în Dîrste-Noua (unde lacurile erau iarnă de iarnă amenajate pentru patinaj) şi Centru-Schei, unde la baza sportiva Tenis Club, actualmente Olimpia, pe terenurile de tenis iarna se amenaja un patinoar de mari dimensiuni. Între anii 1917-1922 cele două echipe jucau iarna aproape săptămânal câte un meci prin rotaţie la Tenis-Club şi Noua lac. Astfel în scurt timp numărul de jucători a început să crească, iar calitatea jocului să fie din ce în ce mai ridicată. Începând cu iarna 1918-1919 s-a coagulat o bună echipă de hochei pe gheaţă şi la Tenis-Club Bucureşti, unde mare parte din elitele capitalei frecventau clubul”. Mai târziu, în 22 şi 23 ianuarie 1925, pe patinoarul Olimpia din Braşov, se disputa prima ediţie a campionatului naţional de hochei pe gheaţă. Participă la această competiţie-pilot, patru echipe: două din Braşov, Braşovia şi Colţea, respectiv două din Bucureşti, Tenis Club Român A şi B. finala patrulaterului este câştigată de Braşovia, cu 4-0 în faţa echipei secunde de la TCR. Pentru statistici şi pentru memoria acestor bravi pionieri, vom reda numele garniturii primei echipe care a cucerit un titlu de campioană naţională. Astfel, Braşovia Braşov a introdus pe gheaţă în 1925, următoarea formulă de echipă: Drahédy – portar, Csiky şi Jancsika – fundaşi, Nagy, Gönczi şi Sholtter – atacanţi. Dintre cei care se ocupaseră de înfiinţarea şi organizarea primei campioane îl amintim pe Nicolae Carabatescu, vicepreşedintele Comisiei central a sporturilor de iarnă, care adusese un puc şi un regulament din Franţa. Un alt nume implicat în formarea primei echipe a fost profesorul Dragoş Navrea. După aceea, echipele din Bucureşti, care vor beneficia de condiţii superioare de pregătire şi de prezenţa unor tehnicieni de peste Ocean, vor domina autoritar întrecerile interne. Titlurile vor merge spre Capitală, cu o singură excepţie, în 1938, când Hochei Club Dragoş Vodă din Cernăuţi triumfă. Cele mai titrate echipe de hochei ale Bucureştilor în perioada interbelică au fost Tenis Club Român şi Juventus.
Vom reveni cu detalii privind istoria FRHG.