România și Campionatele Mondiale de Hochei pe Gheață, Seniori

0
3592

Am văzut în articolul anterior că, prima participare a României la un campionat mondial de seniori a fost în 1931. De atunci, țara noastră a fost prezentă la 58 de Campionate Mondiale, conform statisticilor IIHF: >> :

Team Top Division Division I Division II Division III Total
 Romania 10 29 18 1 58

Federația Română de Hochei pe Gheață a fost organizatoare a mai multor ediții ale Campionatelor Mondiale de Seniori, sub egida IIHF:

  • România a găzduit la Galați, în perioada 13-22 februarie, 1970 Grupa C și în București, în perioda 24 februarie- 5 martie, Grupa B. Un articol interesant, semnat de către Cornel Crangan, despre această inedită găzduire acordată României de către IIHF, găsiți la adresa : >>

Statistici ale ediției Mondialelor din 1970 regăsiți la adresa: >>

  • 24 martie – 2 aprilie 1972, București, Grupa valorică B (echipele clasate pe locurile 7 – 13 în lume). România s-a clasat pe locul 4 în această grupă, fiind devansată de Polonia, SUA, Republica Democrată Germană și urmată de Japonia, Iugoslavia, Norvegia. Detalii pe: >>
  • 16 – 24 martie 1979, Galați, Grupa valorică B . Despre Campionatul Mondial de la Galați vom face referire în articolul următor din această secțiune, „Un puc de istorie”.
  • 26 martie – 1 aprilie 2001, București, Divizia II, Grupa B. România a câștigat această grupă și a promovat în Divizia I. Detalii pe: >>
  • 7- 13 aprilie 2008, Miercurea Ciuc, Divizia II, Grupa A. România a promovat în Divizia I. Detalii pe: >>

Federația Română de Hochei pe Gheață organizează, în perioada 3 – 9 aprilie 2017, la Galați, Divizia II, Grupa A, aducând o altă ediție a Campionatului Mondial de Seniori în țara noastră.

De-a lungul timpului, structura de desfășurare a Campionatelor Mondiale a suferit modificări din punct de vedere al numărului de echipe participante cât și a sistemului de joc. În acest sens, în 1990, la Congresul IIHF a fost introdus sistemul playoff.

Pe măsură ce numărul tărilor membre a IIHF a crescut, mai multe echipe au început să participe la Campionatele Mondiale, astfel încât a fost necesară o repoziționare a grupelor valorice. Formatul modern pentru Campionatul Mondial presupune participarea a minimum 40 de echipe: primele 16 echipe de top (Divizia Top), 12 echipe în Divizia I și 12 echipe în Divizia II. În cazul în care există mai mult de 40 de echipe, acestea concurează în Divizia III.

Divizia II funcționează similar cu Divizia I, cu două grupuri de șase echipe.

Detalii privind istoricul evoluției structurii de joc a Campionatelor Mondiale de Hochei pe Gheață găsiți la adresa: >>

Autor: Alexandru Hălăucă