Lake Placid 1980 – Brașov 2020

0
2371

Miercuri, 12 februarie 2020, pe patinoarul Olimpic din Brașov, a fost celebrată participarea României de acum 40 de ani, la Turneul de Hochei pe Gheață de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Lake Placid, SUA, 1980. FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE HOCHEI PE GHEAȚĂ (FRHG) și COMITETUL OLIMPIC ȘI SPORTIV ROMÂN (COSR) au dorit să mulțumească celor care au participat și au contribuit la acest moment important din istoria hocheiului românesc. A fost un prilej de a reaminti performanțele și de a le onora cu gânduri bune.

Poza articol 2

Pe 12 februarie 1980, România susținea primul meci din Turneul Olimpic de la Lake Placid și câștiga în fața Germaniei Federale cu 6 – 4. În grupa în care a evoluat, România a învins Germania Federală, a remizat cu echipa Norvegiei și a fost învinsă de reprezentativele Suediei, Cehoslovaciei și SUA. Astfel, din cele 12 țări participante, România a ocupat locul 7 – 8. Era anul 1980 și va fi, până în prezent, ultima Olimpiadă de Iarnă la care hocheiul românesc a participat.

Echipa României de la Olimpiada de iarnă din 1980, de la Lake Placid, a avut următoarea componență:

Portari: HUȚAN Gheorghe (Dinamo București), NETEDU Valerian (CSA Steaua București)

Fundași: POPESCU Mihail (CSA Steaua București), JUSTINIAN George (CSA Steaua București), GALL Sandor (SC Miercurea Ciuc), ANTAL Elod (SC Miercurea Ciuc), MOROȘAN Doru (Dinamo București), BERDILĂ Ion (CSM Dunărea Galați), ANTAL Istvan (SC Miercurea Ciuc)

Atacanți: COSTEA Marian (Dinamo București), TUREANU Doru (Dinamo București), AXINTE Dumitru (Dinamo București), HĂLĂUCĂ Alexandru (CSA Steaua București), CAZACU Traian (CSA Steaua București), NISTOR Constantin (CSA Steaua București), OLENICI Adrian (CSA Steaua București), SOLYOM Laszlo (Dinamo București), NAGY Bela (Dinamo București), NAGY Zoltan (Dinamo București), PISARU Marian (Dinamo București)

Antrenori: IONESCU Ștefan, TIRON Ioan

Doctor: IGNAT Virgil

Din păcate, TIRON Ioan, IGNAT Virgil, ANTAL Istvan, TUREANU Doru și HUȚAN Gheorghe nu mai sunt printre noi. În memoria lor s-a ținut un moment de reculegere.

Atât COSR, prin Mihai COVALIU, președinte cât și FRHG, prin Alexandru  HĂLĂUCĂ, președinte, au înmânat, foștilor componenți ai lotului național al României de la Lake Placid, Diplome de Excelență atât din partea COSR cât și din partea FRHG, ca semn de recunoaștere și mulțumire pentru rezultatele obținute în urmă cu 40 de ani:

Ștefan IONESCU – antrenorul principal al Lotului Național al României, Valerian NETEDU, Mihail POPESCU, George JUSTINIAN, Sandor GALL, Elod ANTAL, Doru MOROȘAN, Ion BERDILĂ, Marian COSTEA, Dumitru AXINTE, Alexandru HĂLĂUCĂ, Traian CAZACU, Constantin NISTOR, Adrian OLENICI, Bela NAGY, Zoltan NAGY, Marian PISARU și Laszlo SOLYOM

PHOTO-2020-02-17-11-13-47

Pentru a sărbători cea de-a 40-a aniversare, pe pagina de facebook a USA Hockey au fost publicate articole din ziarele din 1980 referitoare la meciurile pe care le-a susținut echipa de hochei pe gheață a SUA, în grupa I, în drumul către medalia de aur: Suedia, Cehoslovacia, Norvegia, România și Germania Federală << Pe această pagină de facebook am regăsit de la meciul SUA – România Foaia de joc USA_ROU