Poveste romantică! HC Dragoș-Vodă Cernăuți, campioana României în 1938

0
1554

Hocheiul românesc are în patrimoniu niște povești extraordinare. Una dintre ele vă este prezentată în rândurile care urmează, de site-ul oficial al Federației Române de Hochei pe Gheață.

Cu puțin înainte de izbucnirea războiului, în 1938 mai precis, campioana României la hochei pe gheață a devenit, în premieră, HC Dragoș-Vodă Cernăuți. Pe atunci, teritoriile bucovinene făceau parte din România Mare, iar capitala provincială devenise un bastion hocheistic de importanță pentru țară.

În acel an, campionatul național a debutat cu fazele regionale. La București, echipele de categoria I, Sportul Studențesc, Gloria și Metropola au oferit meciuri foarte spectaculoase, pe patinoarul Oteteleșanu. Formațiile de categoria a doua au jucat și ele, în paralel, de la 6 dimineața sau de la ora 23.00, în nocturnă.

Telefon Club a devenit campioana ligii sudice, după scoruri categorice: 9-2 cu Sportul Studențesc, 7-0 cu Gloria și cu Metropola.

În Liga de centru, Mureșul Tg. Mureș i-a surclasat pe rivalii zonali de la SC Miercurea Ciuc, iar în liga de Nord, HC Dragoș-Vodă Cernăuți s-a impus în fața concitadinilor de la Jahn, cu 2-1 și 1-1.

Pe 22 ianuarie 1938 începea, pe patinoarul Dragoș-Vodă din Cernăuți, turneul final triunghiular al campionatului național, cu participarea celor trei câștigătoare regionale. HC Dragoș-Vodă a inaugurat cu un succes, 2-0 cu Mureșul, golurile fiind înscrise de Suc și Sadowsky II.

Al doilea meci, între Telefon Club și Mureșul, a fost întrerupt de intervenția publicului pe gheață, la scorul de 5-0 pentru bucureșteni. Presa vremii preciza doar că arbitrajul lui T. Tănase a fost corect, pe marginea acestui caz.

Din cauza acestui incident, oficialii celor de la Telefon-Club au hotărât ca echipa să părăsească localitatea chiar în acea noapte, de teama altor ciocniri violente. Plecarea în pripă a forțat comisia de organizare să constate neprezentarea oaspeților la jocul care ar fi decis campioana. Astfel, la masa verde, HC Dragoș-Vodă Cernăuți a devenit campioana României, ediția 1938.

Apelul introdus ulterior de Telefon Club a rămas fără ecou, decizia de omologare a meciului cu victoria bucovinenilor, rămânând în vigoare.

Iată care a fost componența echipei unicat, HC Dragoș-Vodă, campioană a României:

Maescius – Sadowsky I, Engster, Suc, Panenka, Sadowsky II, Pop, Tomovici și Jereczinsky.