Ioan Timaru ”ultimul puc” la națională

0
2731

Echipa națională de hochei pe gheață a României a participat, săptămâna trecută, la Campionatul Mondial, grupa valorică IIB, care s-a desfășurat la Reykjavik, în Islanda. Tricolorii au avut o comportare excelentă și au reușit promovarea, după o suită de victorii: 8-4 cu Serbia, 5-1 cu Australia, 4-3 cu Belgia, 7-1 cu Spania și 3-2 după prelungiri, cu Islanda.

Deși formația tricoloră promovase, matematic, cu o etapă înainte de încheierea competiției, România și-a respectat blazonul și a repurtat o victorie de palmares, în partida de închidere, contra gazdelor.

Acest meci a prilejuit și retragerea din națională a unui hocheist emblematic pentru secția de specialitate a CSA Steaua și pentru întreaga mișcare cu crosă și puc din România. Ioan Timaru, care a împlinit vârsta de 41 de ani pe 25 martie, a decis să pună capăt carierei internaționale.

Ultimul meci a coincis și cu victoria împotriva islandezilor la care, conform statisticilor oficiale, Timaru a fost creditat cu un gol. Modest și sincer, așa cum a fost întotdeauna, Timaru ne-a spus vizibil emoționat: ”Mă bucur că toți colegii mi-au înțeles momentul special și au luptat pentru o victorie de care, în ecuația calificării, ne puteam lipsi. Trebuie să fiu corect și să spun că mi-am dorit să mă retrag de la națională cu o victorie, iar pentru asta mulțumesc echipei. Păstrând din nou corectitudinea, recunosc că nu eu am fost marcatorul golului care a apărut în raportul oficial, ci Munteanu”.

Ioan Timaru se confundă practic cu istoria modernă a secției de hochei pe gheață a CSA Steaua București. În întreaga sa carieră, Timaru a rămas fidel culorilor roș-albastre, Steaua fiind singura echipă pentru care a evoluat. A debutat la seniori în sezonul 1996-1997, câștigând în carieră de 8 ori titlul național, dar și de 11 ori Cupa României.

Timaru a fost ani de zile căpitanul echipei militare, în jurul său strângându-se practic întregul grup.

Om de bază și la națională, Timaru a participat la 18 ediții ale Campionatelor Mondiale, diverse eșaloane valorice, fiind de 8 ori câștigător al competițiilor pentru care a fost convocat.

Momentul în care, ca internațional, Timaru a agățat patinele în cui, coincide cu frumosul succes românesc din Islanda, prin care România a revenit în grupa valorică IB a Campionatului Mondial de hochei pe gheață.

Timaru a început hocheiul la Galați, cu regretatul antrenor Stelian Rusu. Despre hochei spune din nou, în cuvinte simple, că ”se confundă cu întreaga sa existență. Hocheiul mi-a oferit totul. Mi-a oferit o carieră, un mod e viață, o disciplină. Hocheiul, prin cele două mărci, tricoul Stelei și al naționalei, va rămâne mereu marea mea pasiune”, a spus Timaru după ultima sa apariție la un Campionat Mondial.

Ioan Timaru va continua să evolueze mai departe la formația care l-a consacrat, CSA Steaua București. Momentul retragerii efective de pe patinoar este departe pentru căpitan.

La Reykjavik, din lotul tricolor au mai făcut parte jucătorii steliști Catrinoi, Țapu și Munteanu, dar și antrenorul Nelu Alexe.

sursa: profilul de Facebook CSA Steaua București