Echipa Sport Club Miercurea Ciuc: bolnavi la jocurile din campionatul României, dar apți să participe în cel din Ungaria

0
806
  • Federația Română de Hochei pe Gheață se declară consternată de atitudinea lipsită de fair play, respect și considerație a Sport Club Miercurea Ciuc
  • Deși clubul avea programat un meci oficial în Campionatul Național de Seniori, Sport Club Miercurea Ciuc a anunțat în preziua evenimentului că nu poate juca din motive de „accidentări și viroze”
  • Două zile mai târziu, SC Miercurea Ciuc a jucat însă în formație completă în Erste Liga, competiție în care concurează echipe de club din Ungaria și din România
  • Gestul clubului a atras după sine pierderea jocului/forfait cu un scor de 5-0, conform regulamentului

București, 1 februarie 2023. Federația Română de Hochei pe Gheață se declară consternată de atitudinea lipsită de fair play, respect și considerație a unei echipe de club față de competițiile naționale în care aceasta este înscrisă, ca și față de celelalte echipe participante. Echipa respectivă, Sport Club Miercurea Ciuc, evită meciurile din campionatul intern (deși este finanțată din fonduri publice prin Ministerul Sportului), alegând în schimb să participe în Erste Liga – competiție de hochei pe gheață în care concurează, alături de 7 echipe de club din Ungaria și 3 formațiuni sportive din România.

Astfel, în actualul sezon al Campionatului Național al României de seniori, pe data de 28 ianuarie 2023 era planificată disputarea unui meci între CSM Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc. Cu o zi înaintea disputării partidei, SC Miercurea Ciuc a anunțat însă că nu se va mai prezenta la meciul de sâmbătă din cauza accidentărilor și a îmbolnăvirii unui număr de jucători. Însă duminică, 29 ianuarie, la 48 de ore de la anunț, SC Miercurea Ciuc a jucat, în formație completă, în Erste Liga, împotriva echipei FEHA19.

Conform regulamentului Campionatului Național de Seniori referitor la condițiile de reprogramare a unei partide oficiale, schimbarea datei, a orei și/sau a locului de desfășurare a acesteia poate fi realizată cu acordul Federației, în baza unei cereri bine motivate și însoțite de asemenea de acordul echipei partenere de joc, adresate Comisiei Centrale de Competiții cu cel puțin trei zile înainte de programarea inițială. Nerespectarea acestor prevederi atrage după sine pierderea jocului/forfait cu un scor de 5-0.

Federația Română de Hochei pe Gheață a primit extrem de târziu, cu doar 24 de ore înaintea meciului programat la Brașov, solicitarea SC Miercurea Ciuc care invoca imposibilitatea participării din cauza unor „accidentări și viroze”.

Ceea ce a mirat însă a fost participarea miraculoasă a aceleiași echipe în Erste Liga la mai puțin de 24 de ore distanță de meciul din România la care nu s-a putut prezenta din motive medicale.

„Considerăm atitudinea clubului SC Miercurea Ciuc cu privire la campionatul național și față de adversarii săi ca lipsită de orice urmă de respect și fair play. Este și mai gravă atitudinea disprețuitoare care se întrezărește din felul în care îi tratează pe cei care au ghinionul de a-i avea drept adversari, aceștia ajungând să își irosească resursele în timp ce reprezentanții Sport Club Miercurea Ciuc aleg ceea ce consideră că e mai important pentru ei, respectiv participarea în Erste Liga. În primul rând, suntem în România, nu în Ungaria, iar cei de la Miercurea Ciuc s-au înscris nesiliți de nimeni în campionatul național. Măcar din acest considerent, ar fi normal ca orice competiție desfășurată aici să fie tratată cel puțin cu aceeași importanță ca și acelea din țările vecine”, a declarat Alexandru Smeu, președintele Comisiei de Competiții.

Menționăm că și CSM Corona Brașov este înscrisă în Liga Erste și, deși pe 27 ianuarie a disputat un meci în aceată ligă împotriva FEHA19, pe 28 ianuarie s-au prezentat la meciul programat în cadrul Campionatului Național al României.

„Am constatat cu mâhnire că există cluburi care activează și sunt înregistrate juridic pe teritoriul României, dar care tratează cu indiferență, dacă nu chiar cu dispreț, competiții în care au ales de bunăvoie să se înscrie. Toate acestea, în timp ce abordează ca prioritare confruntările de peste hotare, din Ungaria”, adaugă Smeu.

De asemenea, având în vedere efortul organizatoric impus de planificarea unei partide oficiale, pe care anunțul Sport Club Miercurea Ciuc l-a ignorat cu desăvârșire, au fost irosite fonduri ale echipei organizatoare, întrucât fuseseră deja întreprinse toate activitățile precursoare evenimentului. Federația Română de Hochei pe Gheață se declară dezamăgită și consternată de conduita afișată de Sport Club Miercurea Ciuc, sperând că această atitudine este doar o alegere nefericită de moment și nu regula după care își prioritizează propria activitate și propriile obiective.