Hocheiul pe gheață din România, participări la două Campionate Mondiale în luna aprilie

0
1245

București, 31 martie 2023. Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) susține participarea reprezentativelor naționale de hochei pe gheață feminin și masculin la două campionate mondiale care vor avea loc în perioada imediat următoare.

Fetele, pe gheața Mondialelor feminine, la Brașov

Prima competiție majoră la care hocheiul românesc va fi prezent în luna următoare este Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață de Senioare, care se va desfășura la Brașov în perioada 3-9 aprilie, sub egida Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF).

Competiția este organizată de către Federația Română de Hochei pe Gheață, împreună cu Direcția Administrare Infrastructură Sportivă Brașov.

La această ediție a Mondialelor feminine, reprezentativa României, antrenată de Barabas Sandor și Marian Ghiță, va evolua în Divizia III, Grupa A. Alături de selecționata României, competiția reunește reprezentativele din Ucraina, Lituania, Hong Kong, China, Estonia și Bulgaria.

De pe data de 20 martie, lotul de senioare al României se află în pregătire la Gheorgheni, în perspectiva primelor meciuri de la Mondial.

„Suntem încântați că putem găzdui această competiție la noi acasă, în România”, spune Alexandru Nistor, secretar general al FRHG. „În primul rând, acest fapt atestă evoluția ascendentă a hocheiului românesc, aflat de câțiva ani pe o traiectorie de creștere, grație eforturilor depuse de antrenori și jucători. Deși investițiile în dezvoltarea infrastructurii hocheistice sunt firave și ocolesc zone cu mare potențial de performanță, cum sunt București, Suceava, Ploiești sau Constanța, hocheiul românesc merge mai departe la un nivel mult peste ceea ce oferă actuala infrastructură, prin eforturile unor oameni dedicați, profesioniști ai sportului cărora le adresăm și aici mulțumirile noastre. În al doilea rând, dorim să subliniem dorința noastră de creștere a hocheiului feminin care considerăm că are un potențial extraordinar și în care credem cu tărie. Ne-am bucura să vedem sala plină patinoarul plin la meciurile naționalei de fete și, evident, vom fi cu tot sufletul alături de ele la Mondiale.”

Juniorii, meciuri grele la Campionatul Mondial U18

De asemenea, în perioada 9-15 aprilie, la Belgrad (Serbia) se va desfășura Campionatul Mondial de Juniori U18, dedicat jucătorilor cu vârsta de sub 18 ani. La competiția de la Belgrad, echipa națională de hochei pe gheață băieți U18 va juca în Divizia II, Grupa A, împotriva reprezentativelor din Marea Britanie, Lituania, Croația, Serbia și Spania.

Anterior debutului competiției, în perioada 3-7 aprilie, echipa selecționată și pregătită de Laszlo Kovacs și Horvat Ervin Moldovan va efectua un turneu de pregătire la Bratislava, în Slovacia. Tot în pregătirea competiției, jucătorii vor disputa în perioada următoare și două meciuri amicale.

La Mondialele de la Belgrad, selecționata României va debuta pe 9 aprilie, de la ora 13:00, cu un meci împotriva reprezentativei Regatului Unit. Vor urma apoi celelalte meciuri din faza grupelor: cu Lituania (10 aprilie, ora 16:30), Croația (12 aprilie, 16:30), Serbia (13 aprilie, ora 20:00) și Spania (15 aprilie, ora 13:00).