FRHG premiază jucătorii din lotul național de seniori. Conflictul cu Ministerul Sportului ajunge la nivel internațional.

0
1354

Luni, 22 mai 2023

Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) îi premiază pe hocheiștii din lotul național pentru îndeplinirea obiectivului la Campionatul Mondial de la Nottingham.

Conflictul cu Ministerul Sportului ajunge la nivel internațional

Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) anunță premierea celor 22 de jucători ai lotului național de seniori care și-au îndeplinit obiectivul în cadrul Campionatului Mondial de Hochei pe Gheață, Divizia I, Grupa A: rămânerea în grupa valorică A, a doua după cea a elitelor din acest sport.

„Pentru acest rezultat onorabil, care poziționează echipa de seniori a României pe locul 21 în lume, vom acorda fiecărui jucător, din fondurile federației, câte o primă netă în valoare de 1.000 de dolari – aproximativ 4.500 de lei. Am trimis și Ministerului Sportului solicitarea ca dânșii să achite la rândul lor, conform legii, fiecărui jucător suma de 1.800 de lei reprezentând indemnizație pentru rezultat și perioada de pregătire, dar până în acest moment nu am primit niciun răspuns din partea oficialilor”, spune Alexandru Nistor, secretar general al FRHG.

Sumele alocate de FRHG vor ajunge zilele acestea în conturile jucătorilor, în ciuda faptului că hocheiul nu a primit anul acesta niciun leu de la Ministerul Sportului, fiind singura federație căreia actualul ministru, Eduard Novak, i-a refuzat finanțarea. FRHG a susținut din fonduri proprii stagiile de pregătire, deplasările la competiții internaționale și a achitat inclusiv ITC-urile (International Transfer Certificate) datorate de echipele din campionatul național către federația internațională și alte federații naționale. Aceste ITC-uri reprezintă sume datorate pentru jucătorii străini transferați de echipele din România, deși acestea din urmă nu le-au plătit la rândul lor către FRHG.

„Am trimis din nou Ministerului cererea de finanțare înaintată și la finalul anului trecut. La cum s-au derulat lucrurile până acum, ne putem trezi acuzați că nu am făcut aceste demersuri și de aceea nu avem bani să ne continuăm activitatea. Din păcate, ministrul Novak este mai preocupat de promovarea federației paralele din care fac parte apropiații săi decât de rezolvarea problemelor hocheiului românesc. Procesele sunt în continuare în instanță, în niciunul nu s-a luat o decizie pe fond, astfel că Biroul Federal de dinainte de alegerile suspendate este cel care ia decizii în acest for, conform statutului”, a mai adăugat secretarul general al FRHG.

România, două delegații la congresul Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF)

În acest moment, scandalul din hocheiul românesc ajunge și la nivel internațional, grație intervenției abuzive a ministrului Sportului. Eduard Novak a înaintat Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF) o adresă prin care susține că așa-zisa conducere a federației române aleasă în așa-zisa Adunare extraordinară de alegeri organizată pe 6 aprilie, la Ministerul Sportului, este cea reprezentativă pentru hocheiul românesc.

„Ministrul a făcut acest demers în ciuda faptului că noua conducere nu este încă înscrisă în Registrul Federațiilor. Au termen pe 24 mai, dar se pare că ministrul Novak știe cu zile și chiar săptămâni înainte că presiunile sale vor avea un rezultat clar. Din nou, asistăm la un abuz în toate formele posibile exercitat de dl Novak. Și am aflat aceste lucruri de la Federația Internațională (IIHF), care a primit, citez, «documente oficiale de la ministrul Novak cu noua conducere». IIHF ne-a invitat și pe mine, și pe secretarul general la congresul anual din 24-29 mai de la Tampere (Finlanda), pentru – citez din nou – «a afla de la ambele părți care este situația din România». Iată cât de absurdă a devenit situația creată la nivel internațional de abuzurile ministrului Novak: FRHG a aplicat pentru organizarea unui campionat mondial de U18, în București, în aprilie 2024. Reprezentanții celeilalte „federații” au anunțat că doresc organizarea unui singur campionat, dar nu în București, evident. Nu am decis încă dacă ne vom duce la acest congres, dar nu înseamnă că vom abandona lupta aici. Sunt în continuare numeroase procese pe rol și mai multe plângeri penale pe numele dlui Novak”, spune Alexandru Hălăucă, președinte al FRHG, a cărui alegere a fost suspendată printr-o decizie a Ministerului Sportului, actualmente atacată în instanță.

Știm că se fac în acest moment presiuni politice greu de imaginat la diverse ministere, comitete, federații naționale etc. pentru impunerea conducerii agreate de către ministrul sportului, dl Novak. Dar suntem convinși că justiția se va pronunța la un moment dat cu privire la toate aceste abuzuri.