Superlative românești la Novi Sad

0
2001

Echipa națională de juniori sub 18 ani a României a reușit promovarea în eșalonul superior al Campionatului Mondial rezervat acestei categorii de vârstă, după ce s-a impus în cadrul grupei valorice IIB, desfășurate săptămâna trecută în Serbia, la Novi Sad.

Practic, după cum remarcă și site-ul de specialitate al Federației Internaționale de Hochei pe Gheață (IIHF), două meciuri a fost cele care au contat în această competiție. Coperțile turneului, dacă le putem numi așa, au fost câștigate cu 4-3 de formația noastră, în fața Serbiei, respectiv, în prelungiri, cu Spania.

Cu 14 puncte din 15 posibile, tricolorii mici, conduși de George Justinian și Elekeș Levente, au reușit să ocupe locul întâi și să promoveze.

Meciul cu Serbia a fost tranșat pe o combinație a liniei speciale, fructificată de Rokaly Szilárd, cu 88 de secunde înainte de încheierea timpului regulamentar de joc. Dominarea noastră în fața gazdelor a reieșit și din raportul favorabil al șuturilor la poartă, 58-30 pentru România.

Meciurile de mijloc au însemnat victorii facile, împotriva unor echipe inferioare din punct de vedere valoric și al experienței competiționale: 10-1 cu Belgia, 10-2 cu China și 18-3 cu Australia.

Finala turneului am jucat-o în ultima etapă, contra Spaniei, care, ca și noi, avusese victorii pe linie. Cele două echipe erau la egalitate de puncte, astfel că înfruntarea decisivă avea drept miză accederea în grupa valorică IIA a Campionatului Mondial U18.

Tricolorii și-au redemonstrat forța de atac și și-au păstrat postura de cea mai bună ofensivă a Campionatului Mondial. Am avut din nou raport favorabil al șuturilor, 31-28, iar Uruc, între buturi, a prins iarăși o zi mare, pentru un succes conturat în prelungiri, cu 4-3. Kovács, jucător în Germania, la Krefeld, a deschis scorul, iar Gyorfy Tihamer a avut o prestație magistrală, cu patru puncte, participând la toate golurile finalei. Gyorfy, prin jocul său, i-a convins pe cei din juriul de specialitate să îi acorde titlul de cel mai bun fundaș al turneului.

Timpul regulamentar s-a încheiat la egalitate, 3-3, deși tricolorii au avut două superiorități prin care putea închide meciul. A fost însă nevoie de 3 minute suplimentare, pentru ca același Kovács (foto) să facă 4-3 și să semneze o meritată promovare în grupa IIA a Campionatului Mondial U18.

La capitolul ofensiv, România a avut cel mai bun marcator de goluri, Rokaly Szilárd, cu 8 reușite, la care a mai adăugat patru pase decisive. Cele mai multe puncte, în cinci meciuri, le-a adunat Kovács, cu șase goluri și nouă pase decisive.

Uruc a fost al doilea portar al turneului, cu o medie a paradelor de 90,16%, în timp ce România a marcat cele mai multe goluri în situație de inferioritate, patru la număr.

Felicitări!

foto: iihf.com